Geschiedenis

OUR HISTORY

Uden was vroeger een betrekkelijk kleine gemeente, toch zijn er vroeger veel kloosters geweest.

De Kruisheren en Birgittinnessen (voor de kenners van Uden) waren er al sinds de 18e eeuw. De zussen vormden een gesloten gemeenschap maar je kon ze toentertijd toch overal tegenkomen, in de klas of in de zorg. De zussen en paters hadden een grote gemeenschappelijke rol.

Huis van de Heilige Columba

In 1882 is het Klooster of toen nog: “Huis van de Heilige Columba” gebouwd als pastorie voor Pastoor Spierings. Als de “oude” Petruskerk die vroeger langs “Het Klooster” gelegen was compleet afbrandt wilt Pastoor Spierings, die toen net zoveel macht had als de burgemeester, verderop een kerk bouwen. Hij kwam er al snel achter dat de afstand tussen “Het Klooster” en de nieuwe Petruskerk te groot was en bouwde daarom precies naast de nieuwe Petruskerk de Petruspastorie.

Een jaar voordat wij “Het Klooster” kochten namen we contact op met de toenmalige pastoor John van de Laar met de vraag of de Petruspastorie ooit te koop zou komen te staan. Zijn antwoord was duidelijk: de Petruspastorie zou nooit in particuliere handen kunnen vallen, kort daarna is het verkocht aan een plaatselijke notaris, zo zie je maar weer!

Mariaschool

Pastoor Spierings stelde “Het Klooster” kort daarna beschikbaar aan de Franciscanessen van Veghel. In 1910 namen de Franciscanessen ook de naastgelegen bewaarschool over van de Barmhartige zusters van Carolus Borromeus. Ze bouwden de Mariaschool, gaven vanaf 1920 overdag naailessen en hadden tot 1930 een meisjespensionaat. Na de oorlog richtten ze ook een huishoudschool op die nu precies naast Het Klooster ligt. Op dat moment woonden er maar liefst 23 zusters.

Begin jaren 80 werd het pand gebruikt tot communiteit van jonge meisjes met belangstelling voor het religieuze leven. Eind jaren 90 werd het pand zeer ingrijpend verbouwd voor de laatste zusters die er woonde. Dit werd gedaan door Architectenbureau van Halteren, Roggen, Broere uit ’s Hertogenbosch. (die inmiddels niet meer bestaat)

Op 8 Januari 2002 vertrokken de laatste Franciscanessen uit Uden. Daarna heeft er nog even een spirituele leefgroep in ’t Klooster gewoond. De basis: eenvoud, integriteit en betrokkenheid. Zij noemde dit toen: Huis van Antonia.

Bed & Breakfast

In 2006 kwam het pand eerst leeg te staan voordat het twee jaar later verkocht werd aan de familie van Deurzen die er een Bed & Breakfast van maakten. Zij behielden de naam ‘T Klooster welke tot de dag van vandaag nog steeds groot op de voorramen staan. Enkele jaren later werd het verbouwd tot Hotel- Bed & Breakfast het Klooster. Een hotel met 12 hotelkamers en een restaurant met veel lokale producten, zelfs uit eigen tuin. Het Klooster was decennia lang een locatie waar de meeste Udenaren getrouwd zijn, een feest gaven of heerlijk gegeten hadden tot 2018, het jaar waarin wij onze handtekening hadden gezet onder de koopakte.

Na een ingrijpende verbouwing van 1.5 jaar waarin het pand van de binnenkant grondig is gerenoveerd maar waarin toch de authentieke kenmerken zoveel mogelijk bewaard zijn gebleven. Wij voelen ons tot de dag van vandaag vereerd om in dit prachtige pand te mogen werken en wonen. En wij voelen ons ook geen eigenaar van het pand, we passen er goed op en geven het door aan de volgende generatie Udenaren. 

Wij zullen er geen hotel of bed & breakfast meer van maken, toch voelt het goed om delen van het pand ter beschikking te stellen om op die manier toch nog een lokale betekenis te kunnen geven aan iedereen die er gebruikt van wilt maken.

Wij horen zo nu en dan nog interessante verhalen en anekdotes van buurtbewoners, mocht iemand nog een zuster kennen die in Het Klooster gewoond heeft en graag een kijkje komt nemen of wat verhalen wilt vertellen, wij zijn erg beniewd en komen graag in contact!